Leonardo da Vinci

Gran Cavallo veya At Çizimi (Leonardo da Vinci)

1482’de Leonardo da Vinci, Milano Dükü Lodovico Sforza’ya, Milano’nun askerlerini Fransız tehdidine karşı güçlendirmek ve korumak için inşaat mühendisi, mimar, köprü yapımcısı ve askeri silah tasarımcısı olarak yeteneklerini sunabileceğini bildiren bir mektup yazmıştı.

Leonardo da Vinci’nin Milano Dükü Lodovico Sforza’ya iş başvurusu için yazdığı mektup

“Yüce Lord’um,

Savaş makineleriyle ilgili kimsenin sahip olmadığı fikirlerim var. Bu mektupla, siz ekselanslarına bu konulardaki sırlarımı açıklayacağım. Sizin için en uygun yer ve zamanda, aşağıda anlattığım her şeyi sizinle birebir olarak görüşmeyi isterim.

Çok hafif, güçlü ve kolayca taşınmaya uygun köprü yapımı için planlarım var. Bir yer kuşatıldığında hendeklerdeki suyun nasıl boşaltılacağını, görünmeyecek kadar uzayan merdivenlerin ve diğer araçların nasıl yapılacağını biliyorum. İyi korunması sebebiyle bombardıman yaparak yıkmanın mümkün olmadığı bir kaleyi yahut sığınağı, sert bir zemin üzerinde inşa edilmiş olsa dahi yıkmanın metotlarını biliyorum. Çok kullanışlı ve kolay taşınabilir, dolu gibi küçük taşlar atan toplar yapmayı biliyorum.

Deniz üzerindeki bir savaşta, taarruz ve savunma için çok uygun silahlar yapmak ve en ağır topların ateşinden, baruttan veya dumandan zarar görmeyecek gemiler inşa etmek için planlarım var.Belli bir noktaya ulaşmak için bir nehrin altından geçmek gerekse bile hiç gürültü çıkarmadan yer altından tüneller ve geçitler kazmak için sırlarım var. Güvenli ve saldırıya karşı dayanıklı, düşman saflarını top ateşiyle geçebilecek ve asker kaybını azaltacak kapalı araçlar için planlarım var.

İhtiyaç duymanız durumunda, mevcutta olanlardan oldukça farklı, etkili ve kullanışlı toplar, havanlar ve hafif mühimmat üretebilirim.Top kullanmanın mümkün olmadığı yerlerde, sapanlar, mancınıklar, tuzaklar ve fevkalade etkin başka makineler üretebilirim.Söylemek istediğim şu, siz bana hangi koşullarda savaşmak istediğinizi söyleyin, ben de size o koşullara uygun taarruz ve savunma silahları üreteyim.Bunun yanında, savaş harici durumlarda her türlü binanın inşasında ve suyun taşınmasında, size en az bir mimar kadar fayda sağlayabilirim.Aynı zamanda mermer, bronz veya kil ile heykel ve diğer ressamlar ile kıyasladığınızda beni ön plana çıkaracak kadar özel resimler yapabilirim.”

Il Cavallo veya Gran Cavallo: Leonardo’nun atı

Fransızlardan çekinen Dük kalesini koruması ve babası Francesco Sforza’yı onurlandırmak için devasa bir bronz at heykeli olan Il Cavallo‘nun dökümünü yapması için Leonardo’yu işe aldı. Da Vinci, Milano’daki atölyesinde bir yandan Son Akşam Yemeği‘ni boyamak için çalışırken diğer yandan çıraklarıyla birlikte devasa atın 24 metrelik kil versiyonu Dük’ün kalesinin yakınındaki bir bağda şekillendirdi. Atın dökümünde kullanılacak 70 ton bronz Fransızlara karşı savaşmak için top yapımında kullanılmak üzere geri alınınca at heykeli hiçbir zaman yapılamadığı gibi 1499’da Milano savaşmadan düştüğünde Fransız okçular kil atı hedef talimi için kullanarak yok etmişlerdir.

Gran Cavallo veya Leonardo’nun Atı

https://www.youtube.com/watch?v=cozGTyz600E

Leonardo Da Vinci’nin Muhteşem Eserleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın (her biri ayrı bir sayfada açılmaktadır)

  1. Gran Cavallo veya At Çizimi
  2. Leda ve Kuğu Tablosu
  3. Isabella d’Este’nin Portresi
  4. Meryem ve Çiçekli Çocuk Tablosu
  5. La Belle Ferronniere Tablosu
  6. Bir Müzisyenin Portresi
  7. Dreyfus Madonna, Narlı Meryem Tablosu
  8. Karanfilli Meryem Tablosu
  9. Miğferli Bir Savaşçının Profili
  10. Rahimdeki Cenin Çizimi
  11. Vaftizci Yahya Tablosu
  12. Anghiari Savaşı Tablosu
  13. Ginevra de’ Benci’nin Portresi
  14. Madonna Litta Tablosu
  15. La Scapigliata veya Dağınık Saçlı Kadın
  16. Bacchus Tablosu
  17. Sansarlı Hanım
  18. Meryem’e Müjde Tablosu
  19. İsa’nın Vaftizi
  20. İplik Eğiren Meryem Tablosu
  21. Akil Adamların Hayranlığı
  22. Meryem ve Çocuk İsa
  23. Leonardo da Vinci’nin Kırmızı Tebeşirle Yaptığı Kendi Portresi
  24. Vitruvius Adamı
  25. Kayaların Bakiresi Tablosu
  26. Salvator Mundi Tablosu
  27. Son Akşam Yemeği
  28. Mona Lisa Tablosu
  29. Mona Lisa, Nasıl Dünyanın En Ünlü Resmi oldu?
  30. Leonardo da Vinci’nin hayatı